Gårdsdestilleriet

Økologisk og kortreist

Gårdsbryggeriet

Kvalitet og nærhet

Planene om å bygge eget gårdsdestilleri startet da Hans Kringler Opsahl fullførte sin utdanning innen brygging og destillering ved Heriot-Watt University i Skottland. Sammen med det skottske konsulentselskapet Allen Associates designet han destilleriet før det ble satt i produksjon hos Forsyths, Skottlands ledende leverandør av destilleriutstyr. Etter noen år med graving, bygging, montering og sveising stod Kringler Gårdsdestilleri klart til produksjon i august 2024. 

I hovedsak produserer vi whiskey og gin, men destillerer også vodka og akevitt til juletider. Destilleriet er utstyrt slik at vi kan meske korn og produsere egen råsprit, slik at vi kan benytte vårt eget økologisk dyrkede korn fra egne åkre. Urtene er hovedsaklig dyrket i eget drivhus, slik at alle råvarene som går inn i produktene er så kortreiste som mulig. 

Destillerisjef

Hans Kringler Opsahl er destillerisjef og daglig leder på Kringler. Han har tatt en mastergrad i whiskey og destillering i Edinburg i Skottland, og jobbet etter det noen år ved det britiske gin-destilleriet Sipsmith. Erfaringen ga god innsikt i hva han ønsket i sitt eget destilleri, samt hvilke sammensetninger av krydder og urter som gir en god smaksopplevelse. Hans bruker mye tid på å utvikle og teste oppskrifter før de går i produksjon, slik at produktene har den riktige sammensetningen og den beste smaken. 

Omvisning og smaking

I destilleriet er det bygget et eget visningsrom hvor vi tar i mot gjester på omvisning og smaking. Her kan man booke seg inn for å høre historien om gårdsdestilleriet, se produksjonsområdet og ikke minst smake på produktene sammen med fingermat som er laget for å passe til. Vi tar i mot grupper opp til 30 personer og har faste tidspunkt i uken hvor vi har åpent for omvisninger, i tillegg til at vi tar i mot grupper. Send en forespørsel til post@kringler.no hvis du ønsker å booke en omvisning!

kortreist

Produktene vi lager er basert på egenproduserte råvarer. Vi bruker bygg fra egne jorder til å produsere råspriten, og bruker urter og krydder fra drivhuset til Hilde så langt det er mulig. Det at vi kan dyrke og kvalitetssikre egne råvarer er et viktig element for at sluttproduktet skal bli best mulig. I tillegg til kortreiste råvarer bruker vi kildevann fra Romeriksåsene, og vann fra elva Leira som kjølevann. Vi bruker overskuddsvarmen fra kjølevannet som varmekilde på konferansegården, slik at vi får utnyttet all energien fra destilleringsprosessen.

 

Destilleriutstyret

Destillerikjelene vi bruker er produsert hos den Skottske produsenten Forsyths. Forsyths er en av verdens største produsenter av destilleriutstyr og Kringler Gjestegård er per dags dato eneste norske spritprodusent med skottskprodusert destilleriutstyr. En av de viktigste elementene med utstyret er at det sikrer mest mulig kobberkontakt gjennom destilleringsprosessen, for å fjerne usmaker man ikke vil ha i et sluttprodukt.