Gårdsbryggeriet

Kvalitet og nærhet

Gårdsbryggeriet

Kvalitet og nærhet

I august 2015 fikk Kringler endelig eget Gårdsbryggeri, en prosess som har pågått i flere år. Det ble levert fra Østeriske Flecks. Selve bryggeriet har kapasitet til å brygge batcher på 500 liter, og med en lagerkapasitet på 4000 liter. På Kringler Gårdsbryggeri er kvaliteten og nærheten til råvarene med gjennom hele prosessen. Med fokus på detaljer og godt håndverk videreføres verdiene som Kringler Gjestegård er bygget på.

Ølet er håndbrygget slik at hvert brygg får sin karakteristiske smak. Ølet er upasteurisert og ufiltrert. Kringler Gårdsbryggeri produserer seks typer øl, både under- og overgjæret. I dag produserer vi gårdspils, hveteøl, blonde, ale, porter og IPA. Vi selger flasker fra utsalgsstedet på stabburet på Kringler, og som gjest hos oss kan du nyte produktene i låven.

Litt historikk

For 1000 år siden var det påbudt for alle kornbønder i Norge å brygge øl til jul. Hvis man ikke fulgte loven, kunne man miste gården til kirken og selv bli landsforvist. Ingen sykdomsfremkallende bakterier kan overleve i øl. I gamle tider uten rent drikkevann, var øl det sikreste og sunneste man kunne drikke. Ordet ”skål” sies å ha sin opprinnelse fra ølbollen – eller skåla – som ble brukt frem til 1600-1700 tallet.

Bryggerimester

Å brygge godt øl er en kunst, og når man brygger øl handler det om balanse. Det er viktig å få malt, humle og gjær til å passe sammen slik at mat får et øl hvor det blir god balanse mellom bitterhet og fylde. Tomas Magnusson har alltid en god dialog med kokkene på Kringler slik at han brygger et øl som passer godt til maten kokkene lager.

Gårdsøl

På Kringler serverer vi blant annet:

Gårdspils
Kringlers signaturøl! Ølet er friskt med lett bitterhet, og har god smak av humle. Pils passer til kjøttretter, grillmat og kraftige supper.

IPA
Ølet har kraftig smak av humle, karamell og bitterhet. IPA passer til kraftige kjøttretter.

Blonde
Kringlers blond er en lettdrikkelig øl, og kan nytes til ulike typer mat. Kringlers Blond er av typen Belgisk Blond hvor man tydelig kjenner aroma av gjær.

Omvisning i bryggeriet

Visningsturer i bryggeriet har blitt en populær aktivitet for konferansegjestene våre.

Omvisning og smaking: Dere blir med bryggeren ned i bryggeriet for en omvisning og litt orientering om bryggingen.

Ølsmaking, øl og mat: Bryggeren tar dere med på en omvisning og orientering i bryggeriet. Kjøkkensjefen serverer småretter som dere kan smake til de forskjellige øltypene vi har brygget. Han vil også fortelle dere litt om smaker og hvilke øltyper som egner seg best til forskjellig mat.

Kurs i ølbrygging: et par ganger i året arrangerer vi kurs i brygging av øl. Disse kursene blir annonsert på Kringler gjestegård sin facebookside.